Menu

Śniadania serwujemy do godz. 12

Domowe kanapkiCiabatta na ciepło z bekonem i serem

– ciabata capresse z domowym, zielonym pesto, serem mozzarellai pomidorami, podana na ciepło

– ciabata z pieczonym rostbefem, roszponką i domowym,
czerwonym pesto

– ciabata z kozim serem i pieczoną papryką

– na chlebie żytnio – razowym z jajkiem sadzonym, domowym,
czerwonym pesto i rucolą

Śniadanie Bawarskie

frankfurterki, jajko na bekonie, ser żółty, pomidor, chleb, masło, ketchup, musztarda, chrzan.

Jajecznica z 3 jaj

– na boczku
– z suszonymi pomidorami i świeżą miętą

Club sandwich

piętrowy tost z grillowaną piersią kurczaka, bekonem, soczystymi pomidorami i chrupiącą sałatą z aromatycznym sosem.

Naleśnik

z mąki gryczanej, zapiekany z serem mozzarella i pieczarkami, podany z jajkiem sadzonym.

Twarożek

– ze szczypiorkiem

– ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Filiżanka gorącego kakao

przekaski2

Tatar z polędwicy wołowej

siekana polędwica podana z jajkiem, cebulką, pieczarkami i ogórkiem konserwowym, podany z chlebem i masłem.

Wytworne carpaccio z polędwicy wołowej

na zielonym kopczyku z sosem balsamicznym oprószone parmezanem.

Tatar z łososia

– siekane mięso łososia norweskiego, podane z siekaną   cebulą, ogórkami, grzybkami oraz kaparami
– siekane mięso łososia norweskiego z mango, sokiem ze świeżej pomarańczy, czerwoną cebulką i papryczką chili

Krewetki

podane na kruchej sałacie w słodkim sosie chilli.

Panierowane polędwiczki z kurczaka w sezamie

Deska serów

wyśmienita przekąska do win, na którą składają się specjalnie dobrane cztery gatunki serów z dodatkiem oliwek, orzechów, suszonych pomidorów oraz daktyli i paluchów grisini.

Deska serów i wędlin11148747_872526129450990_8837572892405739579_n

specjalnie dobrane cztery gatunki serów i wędlin dojrzewających z dodatkiem oliwek, orzechów, suszonych pomidorów
i paluchów grisini.

Kozi ser

zapiekany na grzance, podany z sosem pesto i chutney z czerwonej cebuli.

Club sandwich

piętrowy tost z grillowaną piersią kurczaka, bekonem, soczystymi pomidorami i chrupiącą sałatą z aromatycznym sosem.

Zakąśnik

słoik śledzi z marynowanymi podgrzybkami, ogórkiem  konserwowym i cebulką.

Pieczywo czosnkowe

pieczywo czosnkowe z serem.

 
soup

Krem z kurek ze śmietanowym kleksem

Pikantna zupa toskańska z pomidorów pelatti

Krem z zielonego groszku

Domowy rosół z makaronem

Zupa szefa kuchni codziennie inna

dania

Biesiada mięsna dla 2 osób

podana na gorącej płycie kamionkowej: soczyste grillowane mięsa (steki wołowe, polędwiczki wieprzowe, steki z piersi kurczaka) podlewane winem podawane z bukietem grillowanych warzyw i pieczonymi ziemniakami z bryndzą.

Stek z polędwicy wołowej

marynowany z rozmarynem podany z pieczarkami balsamicznymi, puree ziemniaczanym i miksem świeżych sałat.

„Surf and Turf”

stek z polędwicy wołowej podany z krewetkami na grillowanej cukinii i grzance ziołowej.

Grillowany stek z rostbefu

serwowany z domowymi frytkami, sałatką z rucoli, suszoną śliwką, prażonymi orzeszkami nerkowca i sosem BBQ.

Gęś po staropolsku

pieczona gęsia pierś podana z kopytkami, zasmażanymi buraczkami oraz gruszką z żurawiną.

Gorące carpaccio

delikatne i lekkie królewskie danie z polędwiczek wieprzowych w wybornym sosie sojowo-ziołowym. Zapiekane na pomidorach z masełkiem czosnkowym. Podane z pieczywem.

Rolada śląska z szynki wieprzowej

podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Kotlet po chłopsku

kotlet schabowy ze smażonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Żeberka po królewsku

w miodowym sosie chilli z puree ziemniaczanym i surówką.

Golonka z chrupiącą skórką

na podchmielonej kapuście z podsmażanymi ziemniakami.

Stek z piersi kurczaka

marynowany w aromatycznej zalewie, podany z frytkami lub ryżem i surówką.

Crespelle ze szpinakiem

naleśniki nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem, w sosie pieczarkowym.

Zielone wstążki

z indykiem, bazyliowym pesto, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i prażonymi orzechami nerkowca.

Makaron linguini

z krewetkami, czerwonym pesto, świeżą bazylią i płatkami parmezanu.

Placek po węgiersku

Domowe pierogi

– ruskie
– z mięsem
– z kapustą i grzybami

Micha pierogów

trzy rodzaje pierogów domowej roboty okraszane cebulką.

salatki2

Sałata helleńska

oryginalny grecki ser feta z owczego mleka na kompozycji sałat z kiełkami słonecznika, pomidorami sycylijskimi, czerwoną cebulą, sosem vinaigrette, oprószona prażonymi pestkami dyni.

Sałata cesarska

grillowany kurczak na sałacie rzymskiej z grzankami, czerwoną cebulą, płatkami parmezanu oraz z cytrynowym dresingiem na bazie creme fraiche z dodatkiem anchios.

Sałata „Thai beef”

marynowana na ostro polędwica wołowa, podana na sałacie rzymskiej z mango, prażonymi orzechami nerkowca, kolendrą, miętą, kiełkami fasoli „mung” z dodatkiem
sosu ostrygowego i oleju sezamowego.

Caprese a’la Maska

mozzarella z pomidorami, domowym zielonym pesto, świeżą bazylią i grzanką czosnkową.

ryba

Pstrąg z pieca

na pieczonych ziemniaczkach z chrzanowo – cytrynowym creme fraiche i balsamicznymi buraczkami oraz sałatą z rukoli.
Warto podkreślić, że pstrąg pochodzi z hodowli na źródłach rzeki Libawy i potoku Prószkowskiego w Ośrodku PZW „Poliwoda” .
Za swoją doskonałość wyróżniony został nagrodą „Opolska Marka”, jako regionalny produkt ekologiczny.

Łosoś norweski

z patelni z ziemniaczkami z wody i miksem świeżych sałat.

 

Ponadto w każdy piątek szef kuchni serwuje nowe danie z rybą w roli głównej

desery

Domowa szarlotka z kruszonką

Domowa szarlotka na ciepło

Szarlotka na ciepło
z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną

Szarlotka z adwokatem

Ciasto domowej roboty

Ciasto domowej roboty codziennie inne, ale zawsze pyszne.
Może to być sernik wiedeński z polewą czekoladową, ciasto toffi z orzechami przekładane bitą śmietaną, strudel z nadzieniem orzechowo – morelowym lub inne. Pytajcie Państwo kelnera, które ciasto mamy dzisiaj w ofercie.

Puchar lodów o trzech smakach

z bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Lody z owocami i bitą śmietaną

Melba „Advocat”

lody waniliowe z brzoskwinią, advocatem i bitą śmietaną

Lody waniliowe

z musem truskawkowym